Spar på vandet

Vi kan ikke undvære vand og bruger det til bad, vask, opvask, madlavning, væskeindtag og blomstervanding mm. Det er helt essentielt at vi forbruger vand for at vi kan overleve, men der er ingen grund til at overforbruge.

I Danmark er vi heldige at vi altid har rent vand i hanerne og derfor aldrig står og mangler vand. Vandforbrug er dog ikke gratis og derfor kan vi ligeså godt spare på vandet, ligesom vi gerne vil spare på energien. På denne side finder du en masse tips til at spare på vandet.

Spar på vandregningen – Hvad kan vi gøre for at spare på vandet?

Der er hundredevis af tips og trick til at spare på vandet og i listen herunder kan du se en lang række af dem. Jeg opdaterer dem løbende, så du altid kan vende tilbage for at finde flere nye sparetips.

#1 Tag kortere bade

De fleste af os tager et bad dagligt, og ved at korte badet bare 1 minut kan du spare mellem 6-24 liter vand alt efter hvilken bruser du har. Du bør helt og aldeles droppe at tage karbade da det som regel forbruger langt over 200 liter vand vs. et brusebad på gennemsnitligt 35 liter vand (kilde: https://www.vandcenter.dk/faq/spar-paa-vandet).

Besparelse: 12 liter pr. minut

#2 Brug det lille toiletskyl

I mange tilfælde vil det lille toiletskyl kunne klare opgaven med at skylle toilettet. Her er vandbesparelse ca. det halve alt efter toilettet.

Besparelse: 3 liter pr. skyl

#3 Vent med at skylle ud

Hvis du kune har tisset i toilettet, så kan du med fordel slå brættet ned og vente med at skylle ud til næste gang du skal bruge toilettet. Det spare dig for et helt skyl.

Besparelse: 3 liter pr. skyl

#4 Skift til en sparebruser

En sparebruser er en bruser der pumper luft ind i vandet og på den måde får det til at føles som om der kommer mere vand ud end der gør. Mange har sikker allerede en sparebruser, men har du ikke kan du spare op mod det halve af en ikke-sparebruser.

Besparelse: 6 liter pr. minut

#5 Sluk for vandet når du sæber dig ind

#6 Sluk for vandet når du vasker op

Sluk for rindende vand når du vasker op i hånden og brug i stedet en opvaskebalje.

#7 Sluk for vandet når du børste tænder

#8 Undgå at skulle service af

#9 Lad vær med at vente på det kolde vand

#10 Lad vær med at vente på det varme vand

#11 Fyld vaskemaskinen helt op

#12 Fyld opvaskemaskinen helt op

#13 Brug kondensvand fra tørretumbleren

#14 Brug regnvand til blomstervanding

#15 Undersøg maskiners vandforbrug

#16 Hæld kun det vand du skal bruge op i elkedlen

Jeg tror de fleste af os har en tendens til at hælde vand på elkedlen direkte fra vandhanen og så hælder vi altid for meget op i for at være sikre på der er nok. I stedet kan du bruge den kop, gryde el. decilitermål du skal fylde til at måle hvor meget vand du skal hælde på elkedlen. Dette spare ikke bare på vandet, men spare også på strømmen.

#17 Drop forvasken i vaskemaskinen

#18 Anvend en perlator på vandhaner

#19 Brug regnvand til vandleg

#20 Begræns børnenes vandforbrug ved vandleg

Alle børn elsker at lege med vand. Særlig sjovt er det at sprøjte og plaske med vand der kommer løbende ud ad vandhaner og vandslanger, men det forbruger også meget vand. I stedet kan du som voksen fylde et bassin og en spand med vand, som barnet kan lege i, fylde vandpistoler fra osv. Det giver mere kontrol over barnets vandforbrug.

Skriv en kommentar