Madbudget

Et madbudget kan spare dig og din familie for mange penge hver måned, da det begrænser jer til at købe mad for et bestemt beløb. Det virker kun hvis i overholder budgettet, men det kan du også få nogle gode råd til at gøre i denne artikel.

Det er svært at vide præcis hvor meget man bruger på mad, og med al sandsynlighed svinger det også fra måned til måned. Din diæt og dine fødevarervalg kan også have stor betydning på madbudgettet, eksempelvis om du vil spise økologisk el. foretrækker kød hver dag – i begge tilfælde vil disse ting trække op i madbudgettets størrelse.

Læg et realistisk madbudget

Det er vigtig at du lavet et realistisk madbudget til at start med, og så kan du altid justere det. Hvad end du kommer frem til af beløb, så læg altid 10% til dette beløb som en buffer.

Ifølge Danmarks Statistik og deres årlige forbrugsundersøgelse, så havde en dansk husstand i gennemsnit et forbrug på 3479 kr. om måneden i 2022. Herunder kan du se hvordan det fordelte sig ud på de forskellige aldersgrupper.

HusstandGns. forbrug 2022Anbefalet budget
1 voksen person2009 kr.2210 kr.
1 voksen med børn3172 kr.3489 kr.
2 voksne (under 60)3465 kr.3812 kr.
2 voksne (over 60)3941 kr.4335 kr.
2 voksne med børn5530 kr.6083 kr.
Husstande med mindst 3 voksne5981 kr.6579 kr.
Tallene i denne tabel er sat ud fra det gennemsnitlige forbrug i kategorierne fødevarer og ikke-alkoholiske drikke. Vi opdaterer denne tabel årligt, når Danmarks Statistik udgiver nye tal for forbrugsundersøgelsen.
Danmarks Statistik forbrugsundersøgelse 2022
Kilde: Danmarks Statistik, Forbrugsundersøgelsen 2022

Overhold dit madbudget

En ting er at lave et madbudget, men noget helt andet er at overholde det. Her får du nogle helt konkrete tips, der hjælper dig med at overholde det beløb der udgør jeres madbudget.

  • Opret en fælles madkonto (forbrugskonto)
  • Lav en madplan hver uge el. måned
  • Hold dig til indkøbslisten
  • Spis noget inden du køber ind, så du ikke bliver fristet af snacks

Skriv en kommentar