Der er mange måder at spare penge på mad på og i denne artikel får du serveret dem alle sammen på et sølvfad. Præcis hvor meget du kan spare på mad om måneden, afhænger af dit nuværende forbrug og antallet af personer i din husstand.
Helt generelt, vil jeg med min erfaring, vurdere at du kan spare i hvert fald 200 kr. pr. person på mad om måneden. Typisk vil du kunne spare mere end dette, hvis du vælger at tage flere af nedenstående sparetips i brug.
OBS! Du skal være opmærksom på at tallene angivet i denne artikel er baseret på mit eget madforbrug, og der derfor kan være forskel på de besparelser du kan opnå.
#1 Køb stort ind på tilbud
Tilbudsaviser kan måske virke lidt gammeldags, men du kan rent faktisk spare penge på at købe mad på tilbud. Hvis du blot tænker kortsigtet og handler tilbudsvarer i den uge de er på tilbud, så spare du lidt, men det er når du tænker langsigtet at der er meget at spare.
Når dagligvarer du bruger dagligt eller ugentligt, er på tilbud, så gælder det om at købe stort ind af dem. Det er selvfølgelig ikke muligt med friskvarer, men gælder i højere grad kolonialvarer. Du kan eksempelvis købe stort ind af følgende varer når de er på tilbud:
- Havregryn
- Mel
- Kaffe
- Te
- Dåsetomat
- Makrel i tomat
- Olivenolie
- Pasta
- Krydderier
Disse varer har en lang holdbarhedsdato, og derfor kan du købe stort ind. Husk du skal ikke købe større ind, end at det svare til hvad du kan forbruge inden holdbarhedsdatoen er overskredet.
Har du andre gode bud på varer man kan købe stort ind af og spare penge, så må du meget gerne dele dem i kommentarfeltet.
Potentiel besparelse: 10% om måneden
#2 Køb datovarer
I supermarkeder er det nemt at finde datovarer og udsalg af udgået varer på hylderne. Ofte er det samlet et sted, så du hurtigt kan se hvad der er på tilbud af datovarer.
Det vigtige at huske med datovarer er at der er to måder at mærke dato på:
- “Bedst før” el. “Mindst holdbar til”
- “Sidste anvendelsesdato”
Datomærkningerne ved punkt nummer 1 betyder at producenten af fødevaren står inde for varens friskhed frem til den angivet dato. Datomærkningen i punkt nummer 2 betyder at du bør smide fødevaren ud efter den angivet dato.
Langt de fleste fødevarer er mærket md “Bedst før” el. “Mindst holdbar til” og kan derfor også sagtens anvendes efter denne dato. Typisk finder du to steder i supermarkedet hvor du kan finde datovarer, et sted i kølemontren og et sted blandt tørvarer.
Du kan også finde datovarer på nettet, og her vil jeg anbefale Motatos der får datovarer fra mange forskellige dagligvarerproducenter og sælger dem rigtig billigt. Jeg køber blandt andet nødder, tandbørster, sæbe, ketchup, slik, olivenolie og dåsemad fra Motatos.
Sidst vil jeg også nævne TooGoodToGo hvor du kan købe poser med datovarer fra butikker, restauranter, cafeer og tankstationer mm. Så for at opsummere, kan du finde og spare penge på dagligvarer med “bedst før” el. “mindst holdbar til” dato disse steder:
- Dagligvarerbutikker – tørvarer og kølevarer hylder med datovarer i supermarkedet
- Motatos – online udsalg af datovarer direkte fra dagligvarer producenter
- TooGoodToGo – goodiebags med vare der er over dato el. ikke kan sælges dagen efter
Potentiel besparelse: 1-5% om måneden
#3 Restemad
Der er rigtig mange penge at spare på at lave mad af de rester man har i køleskabet og køkkenskuffen. Lad os tage et eksempel for at det giver bedre mening.
En familie på fire køber måske ind for 100 kr. for at få et aftensmåltid. Hvis man sørger for at lave 1-2 store indkøb om ugen, så vil der uden tvivl være rester tilbage sidst på ugen. Kan du bare sammensætte et måltid af disse rester, i stedet for at gå ud og købe ind, så vil du have sparet op mod 100 kr. den dag du spiser restemad.
Det er både godt for pengepungen og du undgår madspild.
#4 Læg et mad budget
Et af de bedste redskaber til at spare penge eller måske rettere undgå at bruge for mange penge på mad, er ved at lægge et budget. Et budget generelt for hele husstandens økonomi, ja, men også mere specifikt for mad og forbrug af dagligvarer.
Du kan typisk bruge din netbank til at se hvor mange penge du bruger på mad/dagligvarer, da de kategorisere dine udgifter. Hvis du gør dette, så tag udgangspunkt i hvad du har brugt på mad de seneste 3 måneder, og læg dette beløb ind i dit budget. Sørg for at justere dette budget med prisstigningerne på fødevarer ca. en gang om året, så du ikke lige pludselig oplever at du konstant overskrider dit madbudget.
Alternativt kan du bruge tal fra Danmarks Statistik, der hvert år offentliggøre en gennemsnitlig
#5 Lav en indkøbsliste
#6 Spar penge på mad med apps
#7 Bag selv
- Rugbrød
- Boller
- Franskbrød
- Flute
- Knækbrød
- Pandekager
- Kage